2018. március 19. hétfő, József, Bánk  
   
 
 
Keresés
 
Keresett szó:
Hírek, események
 
Novák Ferenc Tata 85
A Nemzeti Táncszínház szervezésében, a Művészetek Palotájában lesz március 22-én 19 órakor alapítónknak Novák Ferenc, Tatának a 85. születésnapja alkalmából rendezett előadás. Jegyeket a Bihariban is és a Nemzeti Táncszínháznál is lehet kapni.
Képek
 
Szavazás
 
Milyen néptánccal kapcsolatos rendezvényen érezted a legjobban magad az utóbbi időben?
Minden alkalommal, amikor táncházban vagyok.
Valamelyik zenekar saját klubjában, táncházában.
A Mesterségek Ünnepén.
A Szezonnyitó táncházban.
Nem volt kiemelkedő esemény.
Már rég nem érzem jól magam ilyenen...
 

Hírek, események

Euro-Néptánc Grand-Prix 2007. október 20.
"Euro-Néptánc Grand-Prix" rendezvény megszervezéséről állapodott meg a Hagyományok Háza és a Dr. Média Kft.

2008-ban "Euro-Néptánc Grand-Prix", azaz modern néptánc fesztivál és verseny megrendezéséről állapodott meg a Hagyományok Háza és az esemény lebonyolításában producer-szervező társként résztvevő Dr. Média Kft. A rendezvény alapvető célja a néptáncnak mint a nemzeti hagyományok által megőrzött európai kulturális örökségnek korszerű formában való átörökítése a fiatal generációk számára, s ezáltal az európai tagállamok közötti kulturális párbeszéd új formában történő élénkítése. Első lépésként pályázatot hirdetnek hagyományos népzene modern átiratának elkészítésére.

A 2008. év második felére tervezett "Euro-Néptánc Grand-Prix" (Euro-Folkdance Grand-Prix), azaz modern néptánc fesztivál és verseny nagyszabású rendezvényének szervezését alapvetően az a célkitűzés inspirálta, mely szerint a mai kor igényeihez, stílusához való alkalmazkodás elősegítheti a hagyományos értékeknek a fiatalabb generációkkal való elfogadtatását és átörökítését, valamint ezen értékek ilyen formában való hosszú távú fennmaradását.

Az eseményt támogatásáról biztosította számos közismert és legendás hazai zeneszerző személyiség is: többek között Presser Gábor, sok, a mai napig elévülhetetlen zenemű és feledhetetlen sláger megkomponálója; Frenreisz Károly, filmzenék és egyéb slágerek szerzője; Török Ádám, az egykori Mini együttes tagja és zeneszerzője; Szolnoki Péter és Török Tamás a Bon-Bon együttesből; Molnár Gábor és Németh Miklós, a Fool-Moon együttes tagjai és zeneszerzői, akik révén az együttes a "Vidróczky híres nyája" című népdal modern átiratával első helyezést nyert európai és világ a cappella versenyeken.

Az "Euro-Néptánc Grand-Prix" versenyre meghívást kapnak az Európai Unió tagállamai által delegált néptáncegyüttesek, melyeknek feladatuk lesz saját hagyományos népzenéjük és táncuk a XXI. század elvárásainak megfelelő formában való átdolgozása és előadása. A versengés tárgyát tehát a hagyományos népi zene és táncelemeket megőrizni képes, de egyben a mai kor igényeihez való alkalmazkodás formája és módja képezi.

A versenyzők teljesítményét egy nemzetközileg is elismert, neves tagokból álló szakmai zsűri értékeli. Emellett kiosztásra kerül a nevezett országokból beérkezett szavazatok alapján megítélt közönségdíj is.

A díjkiosztó gálaműsort követően a hazai és külföldi művészek ("Össztánc az értékek reneszánszáért" szlogennel) közös, egész éjszakába nyúló táncba hívják az ún. amatőr zene- és tánckedvelő közönséget. Az esemény célja, hogy elősegítse e régi-új szórakozási lehetőség, az európai hagyományokban gyökerező, de újszerű zene és tánc nyelvén történő kulturális párbeszéd megkedveltetését.

Az esemény szervezésének első lépéseként a rendezők pályázatot hirdetnek a magyar, magyarországi kisebbségi, etnikai népzene, népdal XXI. századi modern átiratának zenemű formájában történő elkészítésére. További információ: www.modernneptanc.hu

Sajtó kontakt:
Szelei Balázs (+36-20-471-6601)

 

Vissza a hírekhez

 
 

Bihari János Táncegyüttes | Budapest, 1072. Akácfa utca 32. | Tel,Fax: 06/1/322-2893

Linkajánló Írjon nekünk! Impresszum Laptető Vissza Nyitólap